6-7/2/2016 Σπηλαιοβάραθρο Αρμίτσας

Το Σαββατοκύριακο 6-7 Φεβρουαρίου 2016 επιλέξαμε να επισκεφθούμε το σπηλαιοβάραθρο της Αρμίτσας, ένα από τα αγαπημένα μας, στο οποίο πρίν χρόνια είχαμε κάνει μία διάνοιξη και ανακαλύψαμε μία αίθουσα μικρή (4Χ6) αλλά καταστόλιστη, όπως άλλωστε και όλο το υπόλοιπο σπήλαιο.
Με λύπη μας διαπιστώσαμε την απουσία του “κλειδιού”, ενός καταστόλιστου σταλακτίτη-μακαρονιού που κρεμόταν στην είσοδο της προτελευταίας αίθουσας. Την απουσία του είχαν αναφέρει κάποιοι φίλοι σπηλαιολόγοι από τα γύρω μέρη, αλλά δεν το είχαμε δεί. Μια επίσης δυσάρεστη έκπληξη ήταν επίσης το ότι από τις λίμνες κάτω-κάτω αριστερά, έχουν πάρει το “μαργαριτάρι”, έναν ολοστρόγγυλο αραγονίτη διαμέτρου περίπου 3εκατοστών. Να τα χαρούν οι νέοι κάτοχοί τους πολύ, μιας και τώρα πιά μόνο αυτοί μπορούν.. Υπάρχουν ακόμα κάποια “περιθωριακά” ρομαντικά άτομα που μπορεί να κατέβουν μόνο και μόνο για να τα πάρουν μια ακόμα φωτογραφία ή να τους ρίξουν μιά ματιά. Συγχαρητήρια σ’ όποιον τους έδειξε την σπηλιά και τον τρόπο να κατεβαίνουν.
Από τη συντροφιά μόνο εγώ κι ο Γ.Εξηνταβελώνης είχαμε ξανακατέβει. Οι υπόλοιποι εντυπωσιάστηκαν από την τεράστια ποικιλία του διάκοσμου και σκορπίστηκαν θαυμάζοντας τον περίγυρο ανακαλύπτοντας τα μυστικά του. Οι δυό μας τους οδηγήσαμε στα πιό όμορφα σημεία και βέβαια στην δίοδο για την τελευταία αίθουσα. Ήμασταν μαζί όταν την προσπελάσαμε και είναι το καμάρι μας! Ανεβήκαμε στην επιφάνεια το απόγευμα και είχαμε φτάσει νωρίς το βράδυ κοντά στον Άγριλο, το χωριό που κατάγεται ο Γ.Εξηνταβελώνης στο εξοχικό του οποίου διανυκτερεύσαμε. Την επομένη κατεβήκαμε σε ένα σπήλαιο κοντά στο χωριό, στο οποίο παλιότερα είχαμε κάνει απόπειρα να περάσουμε από ένα στενό μπαζωμένο χαράκι με κενό χώρο από κάτω. Αυτή τη φορά μπήκαμε αποφασισμένοι και πολύ σύντομα σχετικά, δημιουργήσαμε ένα πέρασμα και το κατεβήκαμε. Δυστυχώς φτάσαμε μόνο καμιά δεκαριά μέτρα παρακάτω σε λασπωμένο δάπεδο που έφραζε. Ικανοποιήσαμε βέβαια την περιέργειά μας και κλείσαμε κι αυτή την εκκρεμότητα, ολοκληρώνοντας ένα ακόμα πλούσιο Σαββατοκύριακο παρέα με συναδέλφους και φίλους. Στην εξόρμηση ήμασταν τέσσερις από τον Θησέα παρέα με πέντε άτομα από την νεοιδρυθήσα Σπηλαιολογική ομάδα “Υπογαία”, που της ευχόμαστε καλές και πολλές εξορμήσεις, μακρυά από προβλήματα και κοντά στους φίλους και στα βουνά. Στην τελευταία φωτογραφία θα δείτε το “κλειδί” και στις προηγούμενες τέσσερις το σπήλαιο στον Άγριλο.