18/02/2018 Αρτεμίσιο Έρευνα-Ανακάλυψη

Την συγκεκριμένη Κυριακή, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε πάλι στο Αρτεμίσιο, τελειώνοντας την έρευνα στο σπήλαιο που βρήκαμε σπασμένα πήλινα αγγεία και στη συνέχεια να ερευνήσουμε νέα σημεία για τα οποία είχαμε πληροφορίες. Στην δράση μας αυτή που οργανώσαμε με τον Τάκη Καπλαντζή, μας συντρόφεψαν η Ξένια Γεωργοπούλου και η Βασιλική .
Το πρωί που φτάσαμε, είδαμε το βουνό πάνω από τη Νεστάνη χιονισμένο, αλλά ευτυχώς, αν και κρύα, ήταν μια ηλιόλουστη μέρα. Σύντομα φτάσαμε και μπήκαμε στο σπήλαιο που θέλαμε να σιγουρευτούμε ότι το έχουμε ερευνήσει καλά για ενδεχόμενη συνέχεια, το ψάξαμε, βρήκαμε κι άλλα σπασμένα πήλινα σκεύη, τα φωτογραφήσαμε και αποχωρήσαμε. Ανηφορίζοντας συναντήσαμε τον βοσκό που μας βοηθάει στις έρευνές μας και προσφέρθηκε να μας οδηγήσει σε ένα ακόμη, αρκετά ψηλότερα.
Ανεβήκαμε μέχρι τα 1000μ. όπου άρχιζε το χιόνι να στολίζει τις πλαγιές και σταματήσαμε σε ένα διάσελο στα 1300μ. περίπου. Από εκεί περπατήσαμε λίγο μέχρι που αντικρύσαμε το σημείο που ζητούσαμε.
Επρόκειτο για μια μικρή τρύπα σε μια από τις πολλές κορυφές της περιοχής, που αναγκαστήκαμε να σκάψουμε και να παραμερίσουμε πέτρες και χώματα για να περάσουμε. Μέσα σε μισή ώρα φτιάξαμε ένα άνοιγμα αρκετό για να περάσει η Ξένια και μετά από λίγο μας ειδοποίησε ότι συνέχεια δεν βρήκε, αλλά υπήρχε διάκοσμος με ενδιαφέρον.
Κατεβήκαμε τα 5-6 μέτρα λασποκατηφόρας ένας-ένας και αντικρύσαμε μία χαμηλοτάβανη αίθουσα 8Χ4 περίπου με όμορφα μοτίβα και στολίδια. Αφήνω τις φωτογραφίες να πουν τα υπόλοιπα.
Άγγελος Βλαχόπουλος