5-5-19 Έρευνες και εξερευνήσεις στις Καρυές Λακωνίας

Ευτυχώς δεν μας σταμάτησαν οι δυσοίωνες προγνώσεις για τον καιρό κι έτσι το πρωί της Κυριακής αυτής μας βρήκε με τον Τάκη Καπλαντζή και τον Γεράσιμο Κρεμμύδα μέσα στο αυτοκίνητο , να ταξιδεύουμε για τις Καρυές. Φτάσαμε στο χωριό και πολύ σύντομα συναντηθήκαμε με τον Στέφανο, έναν φίλο βοσκό της περιοχής που αυτός και ο αδερφός του Στάθης, μας έχουν οδηγήσει ήδη σε κάποια σπήλαια που έχουμε εξερευνήσει.
Αυτή τη φορά είχαμε δύο στίγματα να ψάξουμε και πολύ σύντομα μας οδήγησε στο πρώτο. Ήταν μία κάθετη τρύπα με αρκετά στενό στόμιο συνολικού βάθους 12μ. περίπου. Δεν χρειαστήκαμε παρά φυσικές δεσιές για τις αγκυρώσεις και μια παράκαμψη σε ένα μυτίκι για να φτάσουμε στο κατώτατο σημείο, που έδειχνε ότι δεν έχει συνέχεια. Μετακινήσαμε μερικές πέτρες και χώματα χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, βγάλαμε μερικές φωτογραφίες και βγήκαμε.
Συναντήσαμε το Στέφανο, που προφανώς μετακινούσε το κοπάδι έτσι ώστε να βρίσκεται κοντά στα σπήλαια, σε άλλο σημείο για να μας πάει στο επόμενο που βρισκόταν μέσα σε πολύ πυκνή βλάστηση, τόση που θα μπορούσε κάποιος να περάσει δίπλα του χωρίς να το δει.
Πάλι με φυσικές δεσιές κατεβήκαμε τα 4-5 μέτρα του βάθους του, όμως το σπήλαιο είχε συνέχεια για τουλάχιστον άλλα 15-20 που όμως εμποδιζόταν από σφηνωμένες πέτρες και χώματα. Ξεκινήσαμε το ξεμπάζωμα και σταματήσαμε 2-2,5ώρες αργότερα έχοντας μπροστά μας δύο μικρούς βράχους ογκώδεις αρκετά ώστε να εμποδίζουν την ασφαλή πρόσβαση στα ενδότερα. Μια επόμενη φορά θα το ξαναπροσπαθήσουμε.
Φύγαμε για φαγητό στο χωριό και συναντήσαμε γνώριμα πρόσωπα από προηγούμενες επισκέψεις μας που μας γνωρίζουν πια και μας χαιρετάνε από μακριά. Καθίσαμε μαζί τους, τους αφηγηθήκαμε τα πρακτέα της ημέρας και γνωρίσαμε έναν ακόμη άνθρωπο που προσφέρθηκε να μας δείξει 3-4 σημεία με ενδιαφέρον. Εν τω μεταξύ ο Στέφανος μας περιμένει με άλλα δύο στίγματα κι αυτός.
Ο καιρός, τελικά, ήταν μια χαρά!
Άγγελος Βλαχόπουλος