5-6/10/19 Σπηλαιολογία: Κοσμάς Αρκαδίας

Από τις 21/9/19 που εντοπίσαμε το Βάραθρο Μπερκιάς ή Περκιάς, επιστρέψαμε και το αρματώσαμε για να μας φύγει η απορία. Γύρω στα 50 μέτρα βάθος ήταν τελικά, σχεδόν χωρίς διάκοσμο με χωμένα μεγάλα έλατα που μπορεί και να εμποδίζουν ενδεχόμενη συνέχεια. Το άνοιγμά του είναι μεγάλο, τόσο όσο να περνάει το φως του ήλιου μέχρι κάτω και τα τοιχώματα είναι καταπράσινα. Κατεβαίνοντας για το αυτοκίνητο ξανασυναντηθήκαμε με ένα βοσκό της περιοχής που γνωρίσαμε την προηγούμενη φορά και του είπαμε να έρθει στην πλατεία να δει τις φωτογραφίες μας.
Φύγαμε γρήγορα για το χωριό και πήγαμε σε ένα οριζόντιο σπήλαιο που είναι δίπλα στο νεκροταφείο, το φωτογραφίσαμε, καθαρίσαμε λίγο την είσοδό του και το ψάξαμε για πιθανή συνέχεια, όπως μας είχαν ζητήσει ενδιαφερόμενοι κάτοικοι.
Την ώρα που είχαμε ανοίξει το laptop και δείχναμε φωτογραφίες από τη δράση μας σε ένα καφενείο στην πλατεία του χωριού, ήρθε ο φίλος βοσκός από τον Μπερκιά και προσφέρθηκε να μας οδηγήσει μαζί με έναν άλλο φίλο του, να μας δείξουν βάραθρα στην περιοχή Κάτω Πουρναρό. Φύγαμε αμέσως και λίγο πριν μας πιάσει η νύχτα είχαμε δύο στίγματα για εξερεύνηση για την επομένη. Μέσα σε μια ζούγκλα από σκληρά δέντρα και πουρνάρια και ορατότητα μόλις μερικά μέτρα, εντόπισαν με ακρίβεια τα δύο βάραθρα που ψάχναμε.
Την Κυριακή ξεκινήσαμε με το πιο μακρινό, διαπιστώνοντας ότι ήταν συνολικού βάθους 10-12 μέτρων με μεγάλη αίθουσα και πολλά κόκκαλα ζώων, χωρίς περισσότερο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον.
Το δεύτερο είχε μια πρώτη κάθετη κατάβαση 12 μέτρα, αλλά έστριβε και συνέχιζε. Με το που φώναξα «συνεχίζει, φέρτε υλικά» η ομάδα ενθουσιάστηκε. Υπήρχε διάκοσμος που μας έδωσε σημεία για φυσικές δεσιές και κατεβήκαμε άλλα δύο πηγάδια, μέχρι το συνολικό βάθος των 35 μέτρων. Εκεί δυστυχώς σταματούσε, με πάτο από λάσπη και πέτρες.
Πήραμε το δρόμο για το αυτοκίνητο μέσα από τα γνωστά μας πια τρίμετρα πουρνάρια και λοιπά αγκαθωτά φυτά που έχουν πυκνώσει από την μείωση της βόσκησης στην περιοχή.
Μέχρι να νυχτώσει άλλος ένας κάτοικος προσφέρθηκε και μας έδειξε ένα ακόμη σημείο, που προστέθηκε στις μελλοντικές μας έρευνες.
Η ομάδα: Τάκης Καπλαντζής, Γεράσιμος Κρεμμύδας, Γιώργος Εξηνταβελώνης, Άγγελος Βλαχόπουλος.