11 & 12/3/2023 Εξερευνήσεις και έρευνες στον Ελικώνα

Με τα στίγματα που πήραμε από προηγούμενη εξόρμηση στο GPS, ξεκινήσαμε με φόρα να εξερευνήσουμε το Βάραθρο και τη Δολίνη που είχαμε εντοπίσει.
Αυτή τη φορά το χιόνι μας άφησε να ανέβουμε με το αυτοκίνητο ψηλότερα στο βουνό, ώστε να πλησιάσουμε περισσότερο στους στόχους μας κι έτσι, με σκάρτη μισή ώρα περπάτημα, φτάσαμε στο πρώτο που ήταν μια κατάβαση 8μ κάθετα, με μικρή συνέχεια, συνολικά 10-12μ βάθος.
Πριν από μας είχαν κατέβει θησαυροθήρες, με έντονα τα ίχνη τους. Ένα έλατο, σάπιο πια, ριγμένο μέσα για σκάλα, κάποια παρατημένα εργαλεία, πλαστικά μπουκάλια με νερό. Αν το σπήλαιο συνέχιζε, θα το είχαν σκάψει..
Μαζέψαμε τα υλικά μας και συνεχίσαμε για τη δολίνη, που κι αυτή ήταν χωρίς χιόνια πια, αλλά η έρευνα δεν μας έδωσε κάποιο πέρασμα για τα ενδότερα.
Απλωθήκαμε και ψάξαμε την ευρύτερη περιοχή, βρίσκοντας κι άλλη μία δολίνη λίγο ψηλότερα, χωρίς συνέχεια κι αυτή και κάποια άλλα ευρήματα, αλλά όχι κάτι σπηλαιολογικά ενδιαφέρον.
Πριν αρχίσει να σκοτεινιάζει, γυρίσαμε στον κατασκηνωτικό μας χώρο, για να μαγειρέψουμε κάτι και νωρίς το βραδάκι πέσαμε για ύπνο, πάνω που άρχισε να πέφτει μια καλή παγωνιά.
Την επομένη διαλέξαμε ένα από τα πολλά υψώματα της περιοχής και επεκτείναμε τις έρευνες.