Βάραθρο βάθους 50 μέτρων στην Πάρνηθα.

Στις 5/9/15 ο Παναγιώτης Γεωργίου, ο Βαγγέλης Μαρκόπουλος, ο Γεράσιμος Κρεμμύδας κι ο γράφων Άγγελος Βλαχόπουλος, συναντήσαμε στη Φυλή τον Θανάση Μπλαβούκο για να πάμε στην καταβόθρα των Σκούρτων.
Στο πεδίο ο Θανάσης μπήκε μπροστά και άνοιξε μονοπάτι στην πυκνή βλάστηση και κατεβήκαμε τα πρώτα κατεβασματάκια 6-7 και 2-3 μέτρων. Το σπήλαιο όμως ήταν φραγμένο από λάσπες και βράχια και η συνέχεια ήταν αδύνατη.
Έτσι κατευθυνθήκαμε στην περιοχή Κιάπα Καραμανλή για να κατέβουμε ένα άγνωστο βάραθρο που μόνο ο Θανάσης γνώριζε. Μετά από έρευνα εντοπίσαμε την είσοδο που είναι βαραθρώδης και έχει βάθος περίπου 50 μέτρα. Είναι εφικτό να κατεβεί κανείς με ένα δεντροδέσιμο και μία παράκαμψη, μέχρι κάτω. Έτσι και κάναμε και μετά από λίγη ώρα ερευνούσαμε στο βάθος όπου υπάρχει ένα τυφλό παράθυρο στα 2μ. ύψος και ένα πατάρι στα 5-6μ. που λόγω χρόνου και στενότητας του χώρου δεν ερευνήσαμε λεπτομερώς και μένει εκεί ένα ερωτηματικό για επόμενη επίσκεψη. Ο ίδιος ο πάτος του σπηλαίου δεν φαίνεται να συνεχίζει.
Ίσως από μόνο του ένα 50άρι μονοκόμματο βάραθρο αποτελεί είδηση για την περιοχή της Πάρνηθας και χωρίς να βρεθεί περαιτέρω συνέχεια. Θα ξαναπάμε όμως για να το χαρτογραφήσουμε και βλέπουμε.ΒΑΡ.ΚΙΑΠΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ