17&18/11/2018 Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Βάραθρο Αρμίτσας, Σπήλαιο Μπαλή

Για τη συνέχεια του Σεμιναρίου επιλέξαμε να πάμε τους νέους φίλους μας σ’ αυτά τα όμορφα σπήλαια της Πελοποννήσου για να απολαύσουν τον διάκοσμο και να δουν ενδιαφέροντα πράγματα.
Για αρχή κατεβήκαμε κάτω-κάτω στο σπήλαιο της Αρμίτσας για να έχουμε μια κατάβαση 50μ χωρίς αλλαγές και έπειτα ανεβήκαμε κάπου 20μ για να βρούμε το πατάρι-παράθυρο που οδηγεί στις καταστόλιστες αίθουσες χαμηλότερα.
Η λιμνούλα που σχηματίζεται ακριβώς μέσα από αυτό το παράθυρο ήταν στεγνή αυτή τη φορά, και συνεχίσαμε με προσοχή διασχίζοντας τους διακοσμημένους διαδρόμους για να περάσουμε από τα πλάγια την επόμενη μικρή λίμνη που αυτή πάντα τη βρίσκουμε γεμάτη νερό.
Μέχρι να αρματώσουμε την επόμενη 25μετρη κατάβαση έφτασαν και οι υπόλοιποι και μετά από λίγο συγκεντρωθήκαμε στο τέρμα της. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες καταβάσεις μπορούν να γίνουν ελεύθερα με αλληλοϋποστήριξη και ίσως κάποιο βοηθητικό σχοινί. Για να μην φθείρουμε τα διακοσμημένα τοιχώματα, βγάλαμε τις ζώνες μας με τα μεταλλικά υλικά και συνεχίσαμε βαθύτερα χωρίς αυτά. Οδηγήσαμε τα παιδιά σε όλα τα μέρη που ξέρουμε, όπως και στην υπέροχη αίθουσα που είχαμε ανακαλύψει από το 2009 με διάνοιξη και στα πλαίσια του μαθήματος Προστασίας Σπηλαίων, τους είπαμε για τον μοναδικό μικρό σταλακτίτη με τους εκκεντρίτες που δυστυχώς δεν υπάρχει πια επειδή κάποιοι τον πήραν για διακοσμητικό και για το τεράστιο «μαργαριτάρι» που δεν μπορούμε πλέον να φωτογραφήσουμε, για τον ίδιο λόγο.
Όταν ανεβήκαμε στην επιφάνεια είχε σκοτεινιάσει και έβρεχε αυτό το βουνίσιο ψιλόβροχο που μουσκεύει τα πάντα, έκοψε όμως ευτυχώς μέχρι να ανέβουν κι οι υπόλοιποι κι έτσι μας διευκόλυνε στο μάζεμα των υλικών και το άλλαγμα των ρούχων.
Φάγαμε καλά και πέσαμε για ύπνο στο εξοχικό του Γιώργου Εξηνταβελώνη, του μέλους μας από την Καλαμάτα.
Την επομένη πήγαμε στο σπήλαιο Τρύπα του Μπαλή, ένα οριζόντιο δαιδαλώδες, ότι πρέπει για το μάθημα της Χαρτογράφησης. Τελειώσαμε λίγο πριν ανοίξει ο ουρανός και ξεσπάσει η αναμενόμενη μεσημεριάτικη καταιγίδα που ξέραμε ότι έρχεται από τα δελτία καιρού.
Πλήρεις από εικόνες και εμπειρίες ξεκινήσαμε για την επιστροφή μας στην Αθήνα, πάντα κάτω από την καταρρακτώδη βροχή που μας συνόδευσε μέχρι τα σπίτια μας.