Στα έγκατα των ορυχείων του Λαυρίου

Με την καθοδήγηση του Μανώλη Μοσχολιδάκη, την Κυριακή 4/1/15, κάναμε την πρώτη εξόρμηση του Συλλόγου για το 2015 στις γαλαρίες του Λαυρίου. Μπήκαμε από την είσοδο  «Πηγάδι του Βορρά» στο δυστυχώς καμένο πευκοδάσος της περιοχής Βίλια και κατεβήκαμε τουλάχιστον τέσσερα επίπεδα κάτω τριγυρίζοντας στις δαιδαλώδεις στοές.

Τα εγκαταλειμμένα μηχανήματα που σκουριάζουν άχρηστα πια, κάνουν τη φαντασία να τρέχει σε εικόνες του ορυχείου γεμάτες κόσμο που να κάνει διάφορες δουλειές τριγύρω. Από το φόρτωμα των βαγονέτων από τις γλίστρες με τα διαφράγματα, τις αναθυμιάσεις από τις πετρελαιομηχανές, τα αναβατόρια του κεντρικού φρεατίου να ανεβοκατεβαίνουν, τα αεροτρύπανα να φτιάχνουν τις υποδοχές για τα φουρνέλα, μέχρι το ξήλωμα των υλικών που άξιζε να ανασυρθούν για να γίνει η αποχώρηση του προσωπικού και η τελική εγκατάλειψη του υπόγειου συστήματος στην μοίρα που του επιφυλάσσει ο χρόνος.

Τόπους-τόπους έχει ήδη αρχίσει το βουνό να επουλώνει τις πληγές του. Τα ξύλα έχουν ξεραθεί και σε πολλά σημεία έχουν ραγίσει και άλλα έχουν σπάσει από την πίεση των τοιχωμάτων. Τα σίδερα, έχουν έντονη σκουριά και σαπίζουν στη θέση που τοποθετήθηκαν πριν πολλά χρόνια. Τα τοιχώματα έχουν κι αυτά αρχίσει να υποχωρούν και σε ελάχιστο χρόνο για τα γεωλογικά μεγέθη, τα ανθρώπινα ίχνη θα χαθούν αφήνοντας κάποιους ελάχιστους περιορισμένους θύλακες αέρα.

Εκτός του Μανώλη ήμασταν οι, Παναγιώτης Γεωργίου, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γεράσιμος Κρεμμύδας, Βάσια Μαλιτσιόβα κι ο γράφων Άγγελος Βλαχόπουλος.

Καλή Χρονιά και καλή αρχή σε όλους.

This slideshow requires JavaScript.