5 & 6/12/2015 Βάρ. Τρία Έλατα-Κατελάνι

Για τελευταία εξόρμηση του Σεμιναρίου Σπηλαιολογίας 2015, επιλέξαμε την περιοχή της Σέτας στην Εύβοια, επειδή έχει τουλάχιστον δύο κοντινά, στην μεταξύ τους απόσταση, σχετικά βαθιά, με μία τουλάχιστον μονοκόμματη 50άμετρη κατάβαση το καθένα και αρκετά τεχνικά σπήλαια. Βέβαια ο πλούσιος στολισμός τους είναι και ένας παράγοντας που μας κάνει και δεν κουραζόμαστε να τα επαναλαμβάνουμε κι εμείς. Ιδίως τα Τρία Έλατα πάντα θα έχουν μια γωνίτσα με κάτι λεπτό και πανέμορφο που θα δει κανείς για πρώτη φορά.
 Έτσι κι αυτή τη φορά παρακολουθώντας προσεκτικά τους χειρισμούς των νέων μας συντρόφων, περιηγηθήκαμε στις όμορφες αίθουσες, απολαύσαμε τις ομορφιές στα Τρία Έλατα και εξασκηθήκαμε στις τεχνικές στο Κατελάνι μιας και η γνωστή μας λίμνη ήταν και πάλι γεμάτη με 2-3 μέτρα νερό και για να την αποφύγουμε στήσαμε την στριμωχτή τραβέρσα που είχαμε αρματώσει πρίν χρόνια.
 Αυτή μας βγάζει από τη διαδρομή του νερού περνώντας από πάνω και από στενό σημείο καταλήγει δεξιά στο τοίχωμα. Εκεί υπάρχει ένα παταράκι με πολύ γερό διαμπερές δέσιμο και με κινητή αλλαγή βγαίνουμε χωρίς τριβές σε χαμηλότερη αγκύρωση που έχουμε βάλει, με ένα μόνιμο Κέβλαρ και ένα βιομηχανικό ανοξείδωτο. Η συνέχεια είναι εύκολη με μιά λοξή κατάβαση 4-5 μέτρων το πολύ.
 Όλα τα βύσματα που είχαμε τοποθετήσει τα βρήκαμε σε πολύ καλή κατάσταση, πλήρως λειτουργικά.
 Το απόγευμα του Σαββάτου επιστρέψαμε στον κατασκηνωτικό χώρο στην Αμπουδιώτισα και στήσαμε ένα τσιμπούσι απίστευτης “λιτότητας”, από κείνα που ανοίγεις μία αποξηραμένη τροφή βουνού, βράζεις το νερό και ενώ την περιμένεις να μουλιάσει, την συνοδεύεις με καμιά εικοσπενηνταριά μπριζολο-λουκανικο-παΐδια στα κάρβουνα,   που θα μπορούσαν να φάνε μαζί μας και ένα κοπαδάκι σκυλιά. Εκτός όλων των άλλων συνοδευτικών των συνοδευτικών! Τέλος πάντων, “πεινασμένοι” και “καταπονημένοι” πέσαμε για ύπνο και όσοι δεν ήταν μετρίως εγκρατείς, το κατάλαβαν την άλλη μέρα στα στριμώγματα της τραβέρσας στο Κατελάνι! 
 Σημειωτέον ότι το βράδυ στις 1:00′ η θερμοκρασία ήταν στους -2° και μάλλον έπεσε κι άλλο τα ξημερώματα.
 Καλές και πολλές εξορμήσεις στους νέους μας Σπηλαιολόγους!