17/9/2016 Σπ.Αγ.Πνεύματος-Οίτη

Η αποστολή αυτή είχε προγραμματιστεί πρίν τον Αύγουστο και πήραν μέρος οι Παναγιώτης Γεωργίου, Κώστας Στασινός, Αλέξανδρος Πουλάκης, Αλέξανδρος Τσεκούρας, Τάκης Καπλαντζής, Γεράσιμος Κρεμμύδας και ο γράφων , Άγγελος Βλαχόπουλος.
Προείχε η χαρτογράφηση για να δούμε στην προβολή στον χάρτη που βρισκόμαστε και τι πορεία έχουμε, να βελτιώσουμε τα περάσματα που είχαμε κάνει κατά την τελευταία αποστολή και οπωσδήποτε να προχωρήσουμε τις διανοίξεις όσο μας είναι δυνατόν.
Χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας και μπήκαμε με ενθουσιασμό.
Μπροστά έφυγαν ο Γεράσιμος κι ο Τάκης για να προχωρήσουν τα σκαψίματα όσο θα μπορούσαν, μέχρι να τους φτάσουμε εγώ κι ο Αλ.Πουλάκης που θα κάναμε τις βελτιώσεις στα ανοίγματα και σε συνέχεια οι χαρτογράφοι με τον Παναγιώτη.
Πράγματι όταν φτάσαμε στο τέρμα της προηγούμενης αποστολής, βρήκαμε το πέρασμα ανοικτό, περπατήσαμε σε αλλεπάλληλες μεγάλες αίθουσες με γλυφές και scallopς (ανάγλυφο σαν λέπια, ίχνος δυνατής ροής νερών) περάσαμε και άλλα σημεία που είχαν σκάψει ο Γεράσιμος κι ο Τάκης και φτάσαμε σε ένα παράθυρο πολύ στενό που ανακάλυψαν. Αν δεν το έβρισκαν μάλλον δεν θα είχαμε προχωρήσει περισσότερο από μερικά μέτρα ακόμα και μάλιστα με πολύ κόπο και με δυσκολία απόθεσης των μπάζων στην πολύ μικρή αίθουσα στην οποία θα μπορούσαμε να τα μεταφέρουμε. Όλοι τους δώσαμε συγχαρητήρια για την έμπνευση!
Με την ανάλογη δυσκολία περάσαμε από κεί και συνεχίσαμε περίπου 200μ. ακόμα μέχρι το τωρινό τέρμα, που είναι ένα ακόμη σιφωνοειδές λαγούμι που δουλέψαμε αρκετά για να καταλάβουμε ότι έχει πολλή δουλειά για να περαστεί.
Στις 19:00 περίπου, αρχίσαμε να επιστρέφουμε και οι τέσσερις τελευταίοι που σκάβαμε στο τέρμα. Στην πορεία μας βρήκαμε βελτιωτικά έργα των υπολοίπων που σε κομβικά σημεία γέμισαν μπαζοσακκούλες φτιάχνοντας φράγματα για τη συντήρηση των έργων όλων μας.
1218μέτρα μήκος της κύριας όδευσης έγραψε το ηλεκτρονικό αρχείο της χαρτογράφησης, χωρίς να υπολογίσουμε κάποια πλάγια περάσματα που άλλα έχουμε καταγράψει, άλλα χρειάζονται αναρρίχηση και άλλα απλώς έχουμε εντοπίσει για μελλοντική έρευνα. Οπότε η προηγούμενη διείσδυση ήταν περίπου στα 1000μ και προσθέσαμε άλλα 200.