24 & 25/2/2018 Σπήλαιο Αμώμων Πεντέλη με μαθητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών

Από τα τέλη του 2017 δεχθήκαμε ένα μήνυμα στο Info του Συλλόγου από έναν εκπαιδευτικό που φιλοδοξία του είναι να έχουν τα παιδιά ευκαιρίες να ξεφύγουν από τα στατικά μέσα διασκέδασης, συνήθως ηλεκτρονικά, και να τα βγάλει από το περιβάλλον της πόλης. Μετά από προτάσεις και συζητήσεις με τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Αλέξανδρο Λαζαρίδη, καταλήξαμε στα πλαίσια Μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και Προγράμματος Αγωγής Υγείας, να οργανώσουμε για τους μαθητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών, που διδάσκει, δράση γνωριμίας με τη Σπηλαιολογία, την Κατάβαση με Σπηλαιολογικό Καταβατήρα και την Ανάβαση με φρένα στο σχοινί.
Τα πρώτα 24 παιδιά έφτασαν στον χώρο του Σπηλαίου το πρωινό του Σαββάτου 24/2/18 και παρ’ όλη την κακοκαιρία ήλθαν με ενθουσιασμό και εκτέλεσαν τις τεχνικές με προθυμία και όρεξη για περιπέτεια. Λόγω των προγνώσεων που έδιναν βροχές και καταιγίδες στήσαμε τα σχοινιά μέσα στη σπηλιά, παρ’ όλο που τελικά έβρεχε μόνο το πρωί-πρωί και μετά επικρατούσε μια αρκετά καλή, απλώς συννεφιασμένη μέρα.
Κανένα παιδί δεν απείχε από τις δράσεις, αντίθετα αρκετά από αυτά μας ζήτησαν να τις επαναλάβουν . Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ότι κανένα από τα παιδιά δεν φοβήθηκε, μπήκαν όλα στο στενό κομμάτι του λαγουμιού με το πηγάδι και με την επίβλεψή μας έκαναν όλη τη διαδρομή μέχρι τη λιμνούλα.
Τα υπόλοιπα 29 ήρθαν την Κυριακή 25/2/18 κι όπως ήμουνα κρεμασμένος από το κάθετο τοίχωμα για να φτιάξω τις αγκυρώσεις, ο χώρος της αψίδας του σπηλαίου από κάτω μου γέμισε χρώματα, φωνούλες και γελάκια.
Όπως και την προηγούμενη μέρα, το μέλος μας Αλεξάνδρα Μαρή, Αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑ, τα ξεναγούσε στο χώρο δίνοντάς τους ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες και αμέσως μετά αποχώρησε.
Όταν τελείωσαν πέρασαν κι αυτά από τίς ίδιες τεχνικές, όπως και τα άλλα της προηγούμενης μέρας και με τον ίδιο ενθουσιασμό. Αυτή τη φορά ο καιρός μας έκανε τη χάρη και μπορέσαμε να στήσουμε τα σχοινιά έξω από τη σπηλιά στα όμορφα πεδία που προσφέρονται γι’ αυτό.
Η ώρα πέρασε γρήγορα και τις δύο μέρες, καθώς οι σχολικές εξορμήσεις έχουν τους χρονικούς περιορισμούς τους, όμως εκ μέρους των παιδιών είχαμε πολύ καλές εντυπώσεις για τη δραστηριότητα, τις οποίες μας μετέφερε ο συνοδός τους, μαζί με ένα μοναδικό παράπονο, ότι θα ήθελαν κι άλλο!
Πιστεύω ότι η εμπειρία θα μείνει στη μνήμη των μικρών φίλων μας κι όταν με το καλό μεγαλώσουν, να γίνουν οι νέοι συνάδελφοι που θα μας συντροφεύουν στις εξορμήσεις μας.
Άγγελος Βλαχόπουλος