21-22/9/2019 Σπηλαιολογία: Χωριό Κοσμάς Βάραθρο Μπερκιάς-Εξερεύνηση Βαράθρου Γαιδουρόραχης

Το Σάββατο πρωί-πρωί ξεκινήσαμε από την Αθήνα ο Τάκης Καπλαντζής κι εγώ για να συναντήσουμε τον Αλέξη από το χωριό Κοσμάς προκειμένου να μας κατευθύνει σε άγνωστα βάραθρα της περιοχής και να εντοπίσουμε το Βάραθρο Μπερκιάς για το οποίο βρήκαμε αναφορά στο αρχείο του ΣΠΕΛΕΟ χωρίς περισσότερα στοιχεία. Όπως μάθαμε αργότερα το συγκεκριμένο είχε επισκεφθεί και ομάδα της ΕΣΕ πιο παλιά.
Μετά τη συνάντηση με τους ντόπιους όπου πήραμε οδηγίες, φύγαμε για το Σπήλαιο Γαιδουρόραχης που βρισκόταν σε πολύ απότομη πλαγιά πολύ δασωμένη με σημεία που ήταν σχεδόν αδιάβατα. Ο καιρός, ενώ σε όλο το δρόμο ήταν μια χαρά, στην συγκεκριμένη περιοχή μας υποδέχτηκε με μια ομίχλη αρκετά πυκνή και το βουνίσιο ψιλόβροχο που συνήθως τη συνοδεύει. Μέσα σε λίγα λεπτά είχαμε μουσκέψει εντελώς γιατί εκτός από τα βρεγμένα φύλλα, μας κατάβρεχαν κι από πάνω τα δεντράκια κάθε φορά που τα κουνάγαμε ή τα χτυπάγαμε με το ματσέτι για να περάσουμε. Μετά από κα’ να δίωρο είχαμε απελπιστεί πια όταν, ακούσαμε τη φωνή του αδερφού του Αλέξη, που είναι μάλλον ο μοναδικός από τους βοσκούς που το ξέρανε. Απλωθήκαμε και μετά από λίγο ακόμα ψάξιμο, το βρήκε τελικά ο Τάκης! Κρατήσαμε το στίγμα και φύγαμε για το αυτοκίνητο να αλλάξουμε το συντομότερο!
Στεγνοί πια ξεκινήσαμε για τον εντοπισμό του Μπερκιά που βρίσκεται κι αυτός σε μια μεγάλη ανηφορική πλαγιά, αλλά με αραιή βλάστηση και όχι τόσο κάθετα πρανή σαν το άλλο που είχε μέχρι 90% κλίση.
Επιστρέψαμε στο χωριό για ενημέρωση και για να συναντήσουμε και τον Γιώργο Εξηνταβελώνη που μας ήρθε από Καλαμάτα.
Κοιμηθήκαμε σε ένα ξέφωτο και την επομένη που καθάρισε ο καιρός είδαμε που βρισκόμασταν και απολαύσαμε την άγρια ομορφιά του τοπίου. Ετοιμαστήκαμε και κατεβήκαμε στο βάραθρο Γαιδουρόραχης που ήταν μία διάκλαση με 14μέτρα βάθος. Στο ένα άκρο έκλεινε τελείως,, αλλά στο άλλο βρήκαμε πέρασμα που διανοίξαμε και κατεβήκαμε 3-4μέτρα ακόμη σε μια μικρή αίθουσα με αρκετό διάκοσμο.
Μεταφέραμε τα νέα στο χωριό, δείξαμε τις φωτογραφίες και μιλήσαμε με πολλούς κατοίκους που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη δραστηριότητά μας.