27/9/2020 Εξερεύνηση σε Βάραθρο στον Κοσμά

Δεκάδες έρευνες έχουμε κάνει από την Κορινθία μέχρι Λακωνία σε μεγάλο πλάτος γύρω από την Νεστάνη, την Τρίπολη, τη Σπάρτη και άλλες πόλεις, γεμίζοντας το αρχείο του Συλλόγου μας με νέα στίγματα, ή εντοπισμούς γνωστών σπηλαίων.
Συνήθως ακούμε πολλά και βρίσκουμε σχετικά λίγα, αλλά αυτή τη φορά μας είπαν για μερικά μέτρα, το πολύ δέκα, και μπήκαμε σε μια μονοκόμματη κατάβαση 80 περίπου μέτρων σε διάκλαση που συνεχίζει προς τα κάτω κι από τις δύο πλευρές.
Το σπήλαιο είχε λίγο σχετικά διάκοσμο με τοιχώματα λεία στο περισσότερο μέρος τους, περιορίζοντας τα σπηλαιοθέματα στις άκρες δεξιά κι αριστερά, προφανώς έξω από τη ζώνη πτώσης των φερτών που κατακρημνίζονται από την μοναδική απ’ ότι είδαμε είσοδο. Πατήσαμε πάνω στο βουναλάκι από αυτά στο τέρμα της πρώτης κατάβασης, εξαντλώντας τα λίγο περισσότερα από 100 μέτρα σχοινιού που είχαμε μαζί μας.
Φτάσαμε κάπου στα 90 μέτρα κατεβαίνοντας με τα πόδια, ελέγξαμε και τις δύο πλευρές και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει περισσότερο βάθος και στις δύο, 20-30 μέτρα από τη μία και 30-40 μέτρα από την άλλη και συνεπώς αξίζει συνέχιση της αποστολής με περισσότερα υλικά.
Μετά το 120άρι της Οίτης, το Θησέας 10, είναι το βαθύτερο κάθετο σπήλαιο που έχουμε εξερευνήσει και νομίζω ότι θα το ξεπεράσει.
Ήμασταν οι Τάκης Καπλαντζής, Γεράσιμος Κρεμμύδας και Άγγελος Βλαχόπουλος.