Εκπαίδευση στο Τμήμα Συνοδών Βουνού του Δ.Ι.Ε.Κ. Σπάρτης 26-27-28/11/2021

Μετά από πρόταση του Γιώργου Εξηνταβελώνη και του Γιώργου Στεφανούρη, το Δ.Ι.Ε.Κ. Σπάρτης μου πρότεινε να αναλάβω την εκπαίδευση της τάξης των Συνοδών Βουνού, για τον τομέα των Φαραγγιών. Η πρόταση των παιδιών με τιμά και τους ευχαριστώ κι από δω.
Έφυγα από Αθήνα νωρίς το μεσημέρι με ψιχάλα και στο ύψος της Νεμέας συνάντησα μια γερή καταιγίδα που με συνόδεψε μέχρι και τη Μεγαλόπολη. Πήρα τα παιδιά και φύγαμε για Σπάρτη ώστε να είμαστε στην ώρα μας για την έναρξη των μαθημάτων στις 16:00′
Ξεκινήσαμε στο Διασωστικό Σπάρτης, που στο φιλόξενο περιβάλλον του μας διατέθηκε αίθουσα με προτζέκτορα. Έγιναν παρουσιάσεις πάνω στη θεματολογία, για τη γνωριμία με το πεδίο και τον εξοπλισμό, για τους κινδύνους που αφορούν τη δραστηριότητα και άλλα. Επίσης παρουσίαση με βασικές αρχές Γεωλογίας και στη συνέχεια γνωριμία με τους κόμπους που χρειάζονται για την δραστηριότητα και πρακτική εξάσκησή τους.
Όπως κατευθυνόμασταν την επομένη για το Καστόρι, όπου είχαμε κανονίσει για να κάνουμε πρακτική εξάσκηση, ο καιρός δεν έλεγε να μας τη χαρίσει. Έριχνε ένα βουνίσιο ψιλόβροχο με διαλύματα κανονικής βροχής. Έλεγα ότι θα συναντήσω τους εκπαιδευόμενους κουρνιασμένους μέσα στα αυτοκίνητά τους και απρόθυμους να εκτεθούν στις συνθήκες. Αντιθέτως όλοι ήταν έξω με τα αδιάβροχά τους και όσοι είχαν σάκους, τους είχαν με αδιάβροχα καλύμματα κι αυτούς!
Σαν να μην υπήρχε βροχή, κατεβήκαμε ανάμεσα στα δέντρα και ξεκινήσαμε την εκπαίδευση.
Μετά από αρκετή εξάσκηση στο σημείο, μεταφερθήκαμε πολύ κοντά εκεί, σε ένα γεφυράκι και μπήκαμε σε κάθετη κατάβαση, για να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές συνθήκες που δημιουργούνται όταν υπάρχει τάση στο σχοινί από το βάρος μας.
Την τρίτη ημέρα, πάλι στο ίδιο σημείο, μπήκαμε κατευθείαν στα σχοινιά με τάση, εμπλουτίζοντας τις τεχνικές και επαναλαμβάνοντας όλες τις προηγούμενες.
Οι καταρτιζόμενοι τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας υποδειγματικά, έδειξαν ενθουσιασμό για τη δραστηριότητα και είμαι σίγουρος ότι θα συναντηθούμε σε κάποιο από τα φαράγγια της περιοχής, ή και αλλού, για να κατέβουμε παρέα.
Θα έχουμε συνέχεια την επομένη εβδομάδα.
Άγγελος Βλαχόπουλος